Encyclopedia van Rotterdam

Rotterdam (2017)

Gepubliceerd op 06-01-2017

De Hef

betekenis & definitie

De Hef is de populaire benaming van de spoorbrug over de Koningshaven tussen het Noordereiland en Feijenoord. heet officieel de Koningshavenbrug. In 1927 in gebruik genomen en in 1993 overbodig geworden door de nieuwe Willemsspoortunnel.

Hij dankt zijn populaire naam aan het feit dat het middelste deel kan worden opgetild om het scheepvaartverkeer door te laten.De Hef was de spoorbrug over de Koningshaven tussen het Noordereiland en Feijenoord. De ernaast gelegen Koninginnebrug was voor het gewone verkeer. De verbinding over de Nieuwe Maas tussen het Noordereiland en de stad op de noordoever werd gevormd door een spoorbrug met de ernaast gelegen Willemsbrug. Het was vooral ‘de Hef’ die in de jaren twintig en dertig een inspiratiebron vormde voor schrijvers, filmers en fotografen, zoals Paul Schuitema, Joris Ivens (1928: De Brug) en Andor von Barsy.

Omstreeks 1918 was dit hele bruggensysteem over de Nieuwe Maas en de Koningshaven nagenoeg verouderd. Alleen de spoorbrug over de Nieuwe Maas was nog op haar taak berekend. De draaibruggen moesten met mankracht open- en dichtgedraaid worden hetgeen veel tijd kostte. De Willemsbrug was bovendien te laag voor het scheepvaartverkeer dat daardoor noodgedwongen uitweek naar de Koningshaven.

Met de ingebruikneming van de Willemsspoortunnel op 15 september 1993 werd de Hefbrug overbodig. Ze stond op de nominatie om gesloopt te worden en daarmee uit het stadsbeeld te verdwijnen. Maar op 16 december 1993 koos de gemeenteraad voor behoud van de hefbrug waardoor ze als industrieel monument bewaard bleef. Inmiddels staat ‘de Hef’ op de rijksmonumentenlijst.

< >