Petrus Johannes Schotel geb. Dordrecht 19 augustus 1808, overl. Dresden 23 juli 1865. Van 1851 tot 1856 woonde en werkte hij in Kampen, daarna vestigde hij zich te Dusseldorf, tot 1860, daarna in Dresden.
Leerling van zijn vader J. C. Schotel en medewerker van C. J. L. Portman. Maakte reizen naar Frankrijk, Duitsland en België (1827-1828-1829 en 1835); in 1840 een Noordzeereis aan boord van een oorlogsbrik der Nederlandse Marine. Van 1830 tot 1848 instituteur van het Koninklijk Marine Instituut te Medemblik. In 1833 werd hij lid van de Koninklijke Akademie te Amsterdam.
Hij schilderde en tekende hoofdzakelijk zeegezichten met schepen, heeft ook geëtst en gelithografeerd. Gaf les aan G. van Emmerik en C. P. Schotel.
Tentoonstellingen Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Den Haag 1817-1864: tientallen marines. Rijksmuseum Amsterdam: woelig water; de Willemsluis te Amsterdam.
Museum Fodor Amsterdam: havenhoofd te Bath, met uitzeilende Tholense boot; enige tekeningen, t.w. een woelig water en een stil water. Museum Fodor Amsterdam (Verz. Splitgerber): het Bothuisje (tekening); het Bothuisje van andere zijde gezien (tekening); de Haringpakkerstoren (tekening). Nederlands Historisch Scheepvaart Museum Amsterdam: Nederlands eskader onder prins Hendrik in het Kanaal (1843); Nederlands eskader onder prins Hendrik op de rede van Vlissingen; Nederlands eskader te Gibraltar (tekening in O.I. inkt); verder een aantal tekeningen, w.o. de heldendaad van Van Speijk. Teylers Stichting Haarlem: onstuimige zee; haven aan de kust van Zeeland (aquarel). Museum Bisdom van Vliet Haastrecht: havenhoofd met schepen. Gemeentearchief Dordrecht (w.o. de verzameling van mr S. v. Gijn); een menigte tekeningen en aquarellen, w.o. de Rietdijkspoort te Dordrecht; gestrand schip bij rotsachtige kust.
Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: de veerstoomboot bij de Moerdijk, woelige zee, rechts strand met vuurtoren; enige tekeningen, w.o. gezicht op de Franse kust. Gemeentearchief Den Haag: gezicht op de zee en het strand te Scheveningen, aquarel (P. J. Schotel). Maritiem Museum Prins Hendrik Rotterdam: drie tekeningen met afbeeldingen van schepen. Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: 5 tekeningen. Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekening(en).
Huebner; Immerzeel; Kramm; Luns; Marius: Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Van Hall I; Waller; Wurzbach.