Gepubliceerd op 21-02-2019

Jhr jacob eduard van heemskerck van beest

betekenis & definitie

jhr Jacob Eduard van Heemskerck van Beest geb. Kampen 28 februari 1828, overl. Den Haag 24 december 1894.

Hij heeft van 1853-1866 in Utrecht gewoond, tot 1876 in Den Haag en van 1879-1885 te Dalfsen, vervolgens keerde hij terug naar Den Haag. Leerling van D. van Lokhorst.

Schilderde, tekende en lithografeerde zeegezichten met schepen en wrakken; oorspronkelijk was hij zeeofficier (1842-1853). Gaf les aan G. W. Dijsselhof, L. W. R. Wenckebach en aan zijn dochter jkvr. J. B. van Heemskerck van Beest.

Tentoonstellingen Amsterdam en Den Haag 1856-1894: slavenhaler door Engels fregat achtervolgd; enkele gezichten op de Zuiderzee; de laatste dag van de vierdaagse zeeslag; gezicht op Amsterdam bij avond; visverkoping aan het strand te Scheveningen; stranding van een kofschip bij Texel; het stoomfregat Admiraal Evertsen; enz.

Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: de Maas te Rotterdam bij zonsondergang (gem. E. van Heemskerck van Beest); enige tekeningen. Rijksmuseum Amsterdam: op de Zuiderzee; 17de-eeuwse schepen; het stoomschip Medusa; de Nederlandse eskaders in de Japanse wateren. Nederlands Historisch Scheepvaart Museum Amsterdam: het Nederlandse eskader onder prins Hendrik (1847); een oorlogsschip; aquarellen, w.o. gevecht met de Boeginese zeerovers (1820). Stedelijk Museum Amsterdam: het IJ voor Amsterdam (bruikleen). Haags Gemeentemuseum: Maleise vissers; het binnenbrengen van het wrak.

Museum Stania State, Oenkerk; een zeegezicht. Maritiem Museum Prins Hendrik Rotterdam: Nederlands oorlogsfregat (crayontekening). Rijksprentenkabinet Amsterdam: enige tekeningen. Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: een tekening. Gemeentearchief Utrecht: het Begijnenbolwerk te Utrecht (tekening in kleuren. 1853). Kon. paleizen: een zeegezicht.

Luns; Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek X; Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Waller; Wurzbach.

< >