Gepubliceerd op 21-02-2019

Hubertus cornelis maria van lith

betekenis & definitie

Hubertus Cornelis Maria van Lith (‘Hubert’) geb. Amsterdam 9 januari 1908. Woonde en werkte in deze stad, Blaricum, Amsterdam; sinds 1960 in Edam. Leerling van het Rijksinstituut voor Tekenleraren te Amsterdam en van de Rijksakademie aldaar o.l.v. J. H. Jurres en J. Bronner.

Aquarellist, tekenaar (maakt litho’s en houtsneden), doch vooral beeldhouwer en medailleur in figuratieve trant van portretten, figuren en reliëfs, monumentale plastische werken, monumenten, fontein. Verkreeg in 1931 de Prix de Florence en in 1960 de gouden Arti-medaille. Was lid van ‘De Onafhankelijken’ en ‘De Brug’ te Amsterdam, de Haagse Kunstkring en van het Holl. Kunstenaarsgenootschap; thans lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, ‘Arti et Amicitiae’, ‘Pulchri Studio’, Ned. Kunstenaars Genootschap en van de Nederlandse Kring van Tekenaars.

Centraal Museum Utrecht: vrouwenkop (brons). Het Nederlandse Postmuseum Den Haag: ontwerptek. (voor afscheidspenning). Rijkscollectie: portret van een actrice, 1958 (houtskooltek.); 9 bronzen en een bronzen penning, w.o. portretten; de handelsreiziger; handarbeiders; meisjesfiguur; enz.

Mak van Waay; Waller.

< >