[<Sanskriet, shishya, discipel], m. (-s), lid van een hindoesekte in Voor-Indië.
(e) In de jaren zeventig trachtten de sikhs hun politieke ambities waar te maken met de Akali Dal, een partij die aanvankelijk slechts ijverde voor een autonoom Punjab, maar die na haar verkiezingsnederlaag in 1980 en mede onder invloed van zowel een opkomend fundamentalisme als van de door het buitenland gesteunde extremistische groepering Dal Chalsa, haar program radicaliseerde. Vooral de vermeende discriminatie van de sekte werd daarbij aan de kaak gesteld.
Hoewel premier Indira Gandhi, gezien de veelheid van volksgroepen met een eigen aard en afkomst binnen India’s grenzen, niet geneigd was gevaarlijke precedenten te scheppen, waren de dikwijls gewelddadige acties die de sikhs m.n. in 1982 ondernamen niet tevergeefs. Zo was de nieuwe president van India, Zail Singh, die op 15.7.1982 in het parlement door toedoen van Gandhi’s Congrespartij werd gekozen, een sikh, terwijl Gandhi zelf eind nov. o.a. tegemoetkwam aan hun eisen om Amritsar tot heilige stad van de sikhs uit te roepen.
Op 27.2.1983 kondigde premier Gandhi een aantal concessies jegens de sikhs aan (o.a. een verbod op de verkoop van tabak, vlees en alcoholische dranken bij de Gouden Tempel te Amritsar, en het uitzenden van religieuze liederen van de sikhs door zenders van Radio-India).
De gewelddadige acties van de militante sikhs namen in de loop van 1983 zulke omvang aan dat Gandhi de Punjab onder presidentieel bestuur plaatste. De aanslagen gingen evenwel onverminderd door, temeer daar er ook een vete binnen de sikhs zelf ontstond. De extremisten onder leiding van Sant Jarnail Singh Bindranwale verschansten zich uiteindelijk in hun hoofdkwartier, de Gouden Tempel te Amritsar. Op 6.6.1984 bestormde het leger de tempel, waarbij honderden sikhs, onder wie Singh Bindranwale, werden gedood. De Gouden Tempel werd zwaar beschadigd, maar het heiligste gebouw daarbinnen bleef goeddeels gespaard. Ondanks de dood van de extremistenleider en vele van zijn aanhangers had de actie op wat langere termijn een averechts effect.
Singh Bindranwale werd een martelaar en de extremisten wonnen veel aanhangers. De gewelddadigheden culmineerden in de moord op premier Gandhi door twee sikhs uit haar lijfwacht. In de onlusten die daarop volgden, vonden ruim duizend sikhs de dood.