Rijststijfsel - een fijne stijfsel-soort, gefabriceerd uit afvalrijst (gebroken rijst, zwak beschimmelde, miskleurige rijst), door allereerst de eiwitachtige klevende bestanddeelen met behulp van zeer verdunde natronloog (½ %) los te weeken, dan nat te malen, weer met natronloog te behandelen en te laten bezinken. De grovere bastbestanddeelen en de rest van het eiwit zakken dan op den bodem, de zetmeelsuspensie wordt afgelaten en door centrifugeeren van water bevrijd, aangezien de rijstzetmeelkorrel te fijn is, om door de bij gewone stijfsel gebruikelijke bezinkgoten afgescheiden te worden. Na de eerste centrifuge wordt zoo noodig nogmaals met water aangemengd en opnieuw afgeslingerd, ten einde een zoo zuiver mogelijk product te krijgen.
Tenslotte wordt zeer voorzichtig in verwarmde ruimten gedroogd. — R. is door zijn fijne korrels effectiever in het gebruik dan aardappel- of tarwestijfsel, en daarom in de huishouding zeer gezocht (o. a. Hofmann’s stijfsel). Ook voor het apprêteeren van fijne textielgoederen wordt ze veel toegepast.