Régence - De periode van den laten Barokstijl, vooral in Frankrijk gekenmerkt, waarin de overgang zichtbaar wordt tusschen den z.g. stijl van Louis XIV en dien van Louis XV (Roccoco). De eerste verschijnselen zijn reeds kort na 1700 te constateeren. Het einde valt geenszins samen met het einde van het regentschap (1723), maar wel bloeit deze bijzondere vorm, vooral omstreeks 1720, in Frankrijk. Elders, bv. in Nederland, vindt men soms nog gedateerde voorbeelden in dezen stijl na het midden der 18de eeuw.
Het stelsel van de laatste fase van den Lodewijk XIV-stijl blijft er in gehandhaafd; in de bouwkunst heerscht b.v. de symmetrie nog even absoluut. De profielen blijven zwaar, de vorstelijke pracht blijft het doel. Het ornament past zich hierbij aan. De grondslag van het ornament der R. bestaat gemeenlijk uit massief handwerk met afwisseling van voluten en rechte strooken, evenals in het echte Lodewijk XIVornament, maar tusschen deze vaste, iets smaller dan vroeger geworden, bandeaux worden plaatselijk lichte naturalistisch geteekende fijn gebladerde ranken gevlochten („Laub und Bandelwerk-Stil”). — Het acanthusloof, dat gedeeltelijk aan het vaste handwerk schijnt te ontspruiten, wordt thans dienovereenkomstig slanker en fijner gevederd ; alle onderdeelen zijn iets lichter en tengerder geworden ; ook alle accessoires als : vazen, architectonische ornamenten, grotesken, enz. De algemeene strekking is het losser,lichter, doorzichtiger en vrijer worden van de aestbetische formule.
Dezelfde neigingen openbaren zich in de beeldhouwkunst en de schilderkunst (lichtere kleuren, weliger spel van licht en schaduw, ingewikkelder compositie van ranker gevormde deelen) — in nog niet voldoende gedefiniëerden vorm zeker ook in de letterkunde en in de muziek, zeer duidelijk in de tuinarchitectuur en in het costuum. — Litt.: In de groote handboeken als b.v. het Handbuch der Kunstwissenschaft (Hildebrand) vindt men slechts algemeene beschouwingen. Over het ornament en de ontwikkeling en beteekenis daarvan vgl. vooral Graul, Das 18. Jahrh. Dekoration und Mobilar in de Serie van Handbücher der Königl. Museen zu Berlin; Kunstgewerbemuseum, en Peter Jessen, Der Ornamentstich, Berlin Verlag f. Kunstwissenschaft 1920. — Vgl. ook in deze Encyclopaedie, FRANSCHE KUNST.