Perkamentpapier, - onecht of plantaardig perkament, wordt meestal vervaardigd door goed lompenpapier (ongelijmd) 5 a 15 secunden onder te dompelen in 65—75%ig koud zwavelzuur. De vezels zwellen hierdoor op (onder vorming van amyloïd), kleven aan elkaar en vormen daardoor feitelijk één geheel. Het aanhangende zwavelzuur wordt oogenblikkelijk uitgespoeld in water, de laatste restjes nog in verdunde ammoniak, en ten slotte, ter voorkoming van een hard worden door uitdrogen, een weinig glycerine opgebracht. Zulk papier, mits uit goede grondstoffen bereid en goed gewasschen, is uiterst duurzaam, waterdicht en kleurvast, en heeft daardoor het echte perkament praktisch verdrongen.
Het wordt gebezigd in de boekbinderij, voor oorkonden e. d., als verpakkingsmateriaal voor vette stoffen en als omhulsel voor worst. Naast dit meest gewone p. bestaan er nog tal van andere nabootsingen, vervaardigd door papier te vernissen, te verzwaren met vette stoffen als stearine en zwaar te lijmen. Zij missen de groote bestendigheid van het boven beschrevene.