Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Oppervlakte-temperatuur

betekenis & definitie

Oppervlakte-temperatuur - Hieronder verstaat men de temperatuur van de bovenste waterlagen; wordt aan boord om de 2 of 4 uur bepaald. De dagel. gang van de o.-t. is klein en neemt af met den toenemenden afstand van de kust. In vollen oceaan is de amplitude afhankelijk van de gemiddelde temperatuur, bewolking en windsnelheid.

Bij hooge temp., kleine bewolking en weinig wind wordt de grootste amplitude waargenomen. Voor het gebied 2—6° Z.B. en 86—90° O.L. vindt men bij gemidd. temp. 28°.9 als amplitude 0°.65 en 0°.28 bij 27°.4 C.; dit geldt voor de maanden April en October; in eerstgenoemde maand is de bewolking en windsnelheid betr. klein, in October betr. groot. De jaarlijksche gang van de o.-t. heeft grooter amplitude dan de dagelijksche: in het genoemde gebied 1°.3 C.

In het algemeen is de o.-t. iets hooger dan die der onderste luchtlagen. In vollen oceaan is de gemiddelde hoogste temperatuur in de tropen 28° a 29° C., in binnenzeeën als Roode Zee en Perzische Golf stijgt ze tot boven 30° C., op hooge breedte komt geen lager gemiddelde voor dan 1° a —2° C.

Zie Krümmels Ozeanographie, voor de Noordzee Kon. Ned. Met. Instituut No. 102 Meded. en Verh. N 13 a, b, c, voor den Indischen Oceaan Meded. en Verh. No. 18.

< >