Natriumacetaat, - azijnzure natron of soda, het natriumzout van azijnzuur, NaC3H2O2, het ontstaat o. a. bij de neutralisatie van azijnzuur met zouten. Het gekristalliseerde zout, een trihydraat, smelt gemakkelijk in zijn kristalwater en vormt eventueel onder toevoeging van een weinig water gemakkelijk oververzadigde oplossingen, die bij het uitkristalliseeren een groote hoeveelheid warmte afgeeft en wel in waterstoven wordt gebruikt. De afkoeling, die het oplossen van het zout in water veroorzaakt, maakt, dat het evenals ammoniumnitraat en rhodaanammonium kan dienen als afkoelend mengsel.
Het vindt verder toepassing in photographische baden, zoowel in den waterhoudenden als in den watervrijen vorm, die daar hij door verhitten van het waterhoudende zout wordt verkregen, gewoonlijk zeer zwak basisch reageert. In de analyse gebruikt men n. tot het vastleggen van een bepaalden geringen zuurgraad, daar bij de aanwezigheid van sterkere zuren een omzetting plaats heeft, waarbij azijnzuur in plaats van het sterkere zuur wordt gevormd.