Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Mondgas

betekenis & definitie

Mondgas, - een bijzondere soort generatorgas, bereid in gasgeneratoren, bij welker constructie meer dan anders de bedoeling is, de stikstof uit de brandstof in den vorm van ammoniak (resp. ammoniumsulfaat) als bijproduct te gewinnen. Van een algemeen oeconomisch standpunt verdienen daarom de mondgeneratoren ongetwijfeld meer belangstelling, dan tot voor korten tijd het geval is geweest. De meest kenmerkende bijzonderheid der m.-generatoren is het zeer veel grootere gebruik van stoom. Terwijl bij andere moderne generatoren meestal niet meer dan 0,1—0,2 K.G. stoom per K.G. brandstof (generatorkolen) wordt ingeblazen, gebruikt Mond 2—21/2 K.G. stoom.

De temperatuur van den generator blijft daardoor laag, hetgeen juist de volledige ontleding der stikstofverbindingen voorkomt. Het gehalte aan waterstof en koolzuur wordt dienovereenkomstig veel hooger, de calorische waarde van het geproduceerde gas lager (850—1050 K.G. cal. per M.2) Als voorbeeld van de samenstelling van m. moge dienen : 11 % kooloxyde, 27,5 % waterstof, 3 % methaan, 16,5 % koolzuur, 42 % stikstof en vocht. De constructie van den generator zelf vertoont weinig bijzonders. Hij is feitelijk roosterloos. Een zijdelingsch schuin rooster langs den omtrek dient minder voor het dragen van het vuur, dan wel voor den inlaat van stoom en lucht. Een waterbassin dient onderaan als afsluiting.

Typisch voor den m.gener. zijn de groote koel-, droog- en zuiveringstoestellen achter den eigenlijken generator, waarin de zeer groote hoeveelheden onontlede stoom (tot 80 % van den ingeblazenen) weer worden gecondenseerd, en teer en ammoniak worden afgescheiden. Deze gecompliceerde inrichting maakt, dat m. slechts met voordeel in zeer groote installaties kan worden gemaakt. Het juiste gebruik van de enorme hoeveelheden condensatiewarmte voor de productie van stoom is daarbij van groot belang. Een ander voordeel van m. is nog, dat als grondstof ook overigens minderwaardig materiaal, als turf en slechte bruinkool, kan worden gebezigd. In Engeland en Italië is de belangstelling voor m. in de laatste jaren sterk gestegen.

< >