Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Millet (jean françois)

betekenis & definitie

Millet (jean françois) - geb. 1814 te Gréville, gest. 1875 te Barbizon, Fransch schilder uit de school van Barbizon, leerling van Delaroche. Als boerenzoon ontving hij in Cherbourg de eerste teekenlessen en werd hem de gelegenheid gegeven zich aan de kunst te wijden. Hij kon te Parijs studeeren, waar hij leerling van Delaroche werd, die in dien tijd het meeste leerlingen trok. Toch is dit niet zijn genre geweest.

In Parijs maakte hij moeilijke jaren door, daar hij ook om den broode veel graveerwerk moest maken. In de salon van 1848 verschijnt de eerste werkelijke Millet: de Zaaier. Daarna heeft hij dit genre nooit meer verlaten en is zijn kunst steeds rijper en inniger geworden. In 1849 vestigt M. zich in Barbizon en wordt een der moderne schilders. Vooral met Th. Rousseau wordt hij zeer bevriend. Hun opvatting van het landschap, het paysage intime brengt hen ook tot elkaar. M. geeft een kijk op het boerenleven zooals in de kunst nog nooit was voorgekomen.

Noch P. Breughel, noch de Hollanders in de 17de eeuw, die slechts de ruwe zeden der boeren schijnen te schetsen, noch de 18de eeuw, die integendeel weer den herdersstand idealiseerde, vertelt van den boerenstand, dat eenvoudige altijd eenigszins meditatief melancholieke, dat Millet in waarlijk monumentalen stijl in zijn werken weet neer te leggen. M. is daarin voorgegaan en de latere 19de eeuw, die dit onderwerp algemeen tot het zijne heeft gemaakt, is daarin slechts gevolgd. Maar geen heeft de genialiteit van Millet bereikt of geëvenaard. Zijn bekende werken zijn de Zaaier, de Arenleesters, het Angelus en nog zoo vele kleinere werken uit het boerenleven. Ook het landschap zonder de figuren, dat Millet een enkele maal maakte is modern en daarin toont hij zich een der eersten onder de Barbizonkunstenaars.

Zijn horizon neemt hij meestal zeer hoog; eindeloos zijn de vlakten van het bouwland in zonlicht of in het roodgloeiende van een zomerschen avondhemel. Dit maakt zijn werken tot lichtblonde schilderijen. Men zie ,,Den boer in den wijngaard” in het Museum Mesdag te ’s-Gravenhage en de bekende werken in het Louvre. Opgave zijner werken in de Dict. gén. des artistes de l’école française door B. de la Chavignerie en Auvray. Voorts Michel, J. F. Millet (Parijs, 1895); W. Gensel, Millet und Rousseau (1902); H. Marcel, J. F. Millet, in de Serie: Les grands Artistes, Librairie Renouard, Paris.

< >