Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Malonzuur

betekenis & definitie

Malonzuur, - COOH-CH2-COOH., een tweebasisch organisch zuur, dat zich o.a. vormt bij de oxydatie van appelzuur. Smpt. 134°. Bij verhitting wordt het onder ontwikkeling van C02 en vorming van azijnzuur ontleed. In de esters van m. kan de waterstof van de CH2 groep vervangen worden door natrium en dit op zijn beurt door een koolwaterstofrest.

Ook gelukt het beide waterstofatomen te substitueeren. Verzeept men de aldus ontstane esters dan verkrijgt men gesubstitueerde malonzurenbijv. COOH. CH(CH3). COOH en COOH.C(CH3)2.COOH welke even als het m. bij verhitting C02 verliezen en éénbasische zuren geven.. Verhit men m. met phosphorzuuranhydride dan ontstaat door onttrekking van 2 mol. H20, koolsuboxyde C302.

< >