Lyon (stad) - hoofdstad van het Fransche dep. Rhône ; 524.000 inw. ; bij de samenvloeiing van Saône en Rhône, middelpunt van het Saône-Rhônebekken. Belangrijk centrum, zoowel van waterals spoorwegen; door de bevaarbare Saône en de kanalen du Centre en van Bourgondië, het Marne-Saône-kanaal, het Rhóne-Rijnkanaal en het Canal de l’Est staat L. in verbinding met de stroomgebieden van Loire, Seine, Rijn en Maas. Het ligt aan de hoofdspoorlijn Parijs—L.—Marseille en verder gaan van hier uit spoorwegen over den MontCenis naar Italië, langs Bourg en Besançon naar de Boven-Rijnsche laagvlakte, naar Roanne en het Loire-gebied naar St.-Etienne, via Genève naar Zwitserland, enz. — De stad ligt schilderachtig, deels op het vlakke schiereiland tusschen Saône en Rhône, deels op de tegenoverliggende opstijgende oevers dier beide rivieren.
Het oude centrale gedeelte van de stad heeft smalle, hoekige, naast nieuw aangelegde rechte, breede straten, veel ruime pleinen en mooie kaden langs de rivieren. Door het drukke verkeer, de vele groote winkels, café’s, theaters heeft L. een grootsch karakter en is de eenige stad in Frankrijk, die zich naast Parijs, als afzonderlijke metropool heeft kunnen handhaven. Onder de openbare gebouwen munten uit de laat-Gotische kathedraal St.-Jean, talrijke andere kerken, waaronder de hooggelegen Romaansche Notre-Dame met een wonderdoend Maria-beeld, het groote stadhuis (midden 17de eeuw), het oude klooster St.-Pierre, nu museum, de Beurs, het oude Palais de Roanne, nu Paleis van Justitie, enz. De stad heeft veel geleden door de verwoesting tijdens de revolutie. Er is een staats- en een Roomsch-Kath. universiteit, seminaria, veeartsenijschool, enz.
Zetel van een aartsbisschop. L. heeft belangrijke industrie, dank zij den rijkdom aan steenkolen in de omgeving en de zeer gunstige verkeersligging. ’t Is de voornaamste zijde-industrieplaats van Europa. Daarnaast bloeien ijzer-, machine- en chemische industrieën. Nederl. consulaat.