List (friedrich) - Duitsch politicus en staathuishoudkundige, geb. te Reutlinburg in 1789 ; werd in 1817 prof. in de staatswetenschappen te Tübingen, maar spoedig wegens zijn liberale denkbeelden gedwongen af te treden. Daarop werd hij afgevaardigd naar de Wurtembergsche volksvertegenwoordiging, maar hieraan kwam een eind door een tegen hem gevoerd strafproces. Hij week uit naar Amerika; in 1832 als Amerikaansch Consul te Leipzig teruggekeerd, wendde hij alle krachten aan, tot bevordering van de economische ontwikkeling van Duitschland. Hij is de grondlegger geworden van het later zoo omvangrijke Duitsche spoorwegnet.
Een prijsvraag van de Academie te Parijs bracht hem tot de studie der handelspolitiek ; in 1841 verscheen zijn hoofdwerk onder den titel: Das Nationale System der politischen Oekonomie, waarin hij de theorie van L. Smith bestreed en tegenover diens cosmopolitische zijn nationale denkbeelden stelde. Wel stond hij vrijhandel als einddoel voor oogen, maar voor Duitschland achtte hij toen bescherming als opvoedingsmiddel der opkomende nijverheid noodzakelijk. Met dit werk werd hij de voorlooper der later zoo belangrijke historische school in de staathuishoudkunde. Zijn streven had aanvankelijk succes. In denzelfden tijd, dat in Engeland het vrijhandelsstelsel onder Colden tot volle ontwikkeling kwam, werd de „Zollverein” gesticht, die beschermende maatregelen wist te bewerken. Doorgezet werd deze politiek echter niet; van 1848 tot 1876 huldigde Pruisen de politiek van den vrijen handel.
Teleurgesteld in zijn wellicht overspannen verwachtingen, maakte L. in 1846 een eind aan zijn leven. Eerst na de vestiging van het Duitsche rijk in 1871 zijn zijn opvattingen tot verwezenlijking gekomen, en daarna werd hem allerwege in Duitschland de hulde gebracht, die hem bij zijn leven is onthouden. Zie over hem : F. Goldschmidt, F. List, Deutschland’s groszer Volkswirt (Berlin, 1879); K. Th. Eheberg, F. List, in: Handwörterbuch der Staatswissenschaften (3e uitgave, 1910) dl. VI.