Lissabon - (Portug. Lisboa), hoofdstad van Portugal, 435.000 inw.; aan den rechteroever van het benedeneind van de 330 K.M.2 groote, meerachtige verbreeding, die de Taag kort voor haar uitmonding in zee vormt; een der ruimste en mooiste havens der wereld. Door zijn ligging in het uiterste Z.W. van Europa was L. een aangewezen uitgangspunt voor de scheepvaart naar alle gewesten aan den Atlantischen Oceaan en wordt daarom door talrijke transoceanische lijnen aangedaan. Ook is het de hoofdinvoerhaven van Portugal en de hoofdzetel der Portugeesche reederij en stoomvaartlijnen naar West-Afrika en de Azoren. Door spoorwegen staat het in verbinding langs den Taag met Madrid, over Medina del Campo met Frankrijk en verder Europa, langs Coimbra naar het N. van Portugal en Galicië, en van uit de aan de overzijde gelegen spoorweghaven Barreiro met het Z. van Portugal.
De stad ligt prachtig, amphitheatrisch tegen de oeverheuvels der Serra de Cintra aangebouwd. De oude stad (Alhama), die minder van de aardbeving van 1755 geleden heeft, is een wirwar van nauwe kromme straten, veel oude, hooge huizen soms met Gotisch ornamentwerk versierd. De andere wijken, Bairro-Alto (= hooge stad) en Rocio, de lage stad, zijn na de aardbeving opnieuw opgebouwd of aangelegd en hebben regelmatig aangelegde breede straten en ruime pleinen. In het W. liggen de voorsteden Alcantara en Belem. Onder de pleinen zijn de voornaamste de Praça do Commerico aan den Taag, waaromheen de regeeringsgebouwen en het stadhuis liggen en de Praça do Rocio, de hoofdmarkt. Voornaamste winkel- en caféstraat is de Chiado. De meeste openbare gebouwen zijn na de aardbeving gebouwd. Ouder zijn de groote Kathedraal Santa-Maria, de Gotische do Carme; het half in Gotischen, half in Moorschen stijl gebouwde oude Klooster te Belem, het mooiste oude gebouw der stad.
Bij Belem staat aan de rivier ook een Moorsche rijkversierde toren. Het geweldige, uit marmer gebouwde aquaduct van Alcantara verzorgt de stad van drinkwater. Talrijke wetenschappelijke instellingen, o. a. een universiteit, een hoogere technische school, enz. Zetel van een R.-K. patriarch. Verschillende industrieën (goud- en zilverwerk). Nederl. consulaat.