Likeur, - verzamelnaam voor een groep sterk alcoholhoudende dranken, waaraan door verschillende vruchtenessencen een bijzondere smaak wordt verleend. Zij werden vroeger verkregen door destillatie van brandewijn over vruchten, vandaar nog de naam likeurstokerij. Tegenwoordig worden echter voortdurend meer L. langs den „kouden weg” bereid, d. w. z. uit brandewijn door toevoeging van verschillende essences.
Door destillatie worden nog verkregen: jenever (over jeneverbessen), anisette (soms over anijszaad, doch dikwijls met essence), Kümmel (over karwijzaad), Marasquin (over Dalmatische kersen), Curaçao (over Curaçaoschillen), Kirschwasser, Benediktiner, TripleSec, Grand-Marnier e.a., meest volgens geheime voorschriften in kloosters. L. aangezet met zoete vruchten-essences heeten Ratafia, v. de Cherry-Brandy uit Kirschwasser met Kirschstroop ; sterk met druivensuiker verdikte heeten crème : b.v. crème de menthe. Het alcoholgehalte is meest hoog: 22—40 %. Die met een gehalte boven 30 % staan bekend als „dubbel gebeid”.