Li-Ki, - een der 5 Chineesche „King” of geïnspireerde Schriften, handelende over de „Li”, een onvertaalbaar begrip, dat met Decorum, Ritueel en Ceremonie benaderd wordt. Al de moreele relaties der Chineezen zijn uitgedrukt in een concreet ideaal, waarin geen verandering wordt verondersteld mogelijk te zijn, zóó zijn zij belichaamd in ritueelen en ceremoniën, die deelen in hun heiligheid. Zóó als het Chineesche kind ideeën leert in den vorm van geschreven karakters, leert hij plichten begrijpen in den vorm van strikt geregelde handelingen. Vandaar het groote belang van „goede vormen” in de opvoeding.
Deze zijn geen affectaties, maar worden erkend als de natuurlijke orde van gedrag, de deugd van dat gedrag. De „Li-Ki” zegt van muziek en ceremoniën dat: „de een vormt den innerlijken en de ander den uiterlijken mensch”. Deze „Li-Ki” is voor eeuwen in China het handboek geweest, van die ritueele of formeele Orde, die de uitwendige zijde is van de moreele Orde, die weer op de kosmische berust. Dit moet hierbij goed worden begrepen, dat in China de autoriteit aan vaste regelen en vormen van gedrag niet, als b.v. het fatsoen of de wellevendheid in het Westen, los is van de hoogste wetten van ethica en geloof, maar er identiek mede is. Voor den Chinees is, zooals een Amerikaansche schrijver het eens terecht heeft uitgedrukt, zijn ceremonieel de zichtbare uitdrukking van „den mensch in zijn veelvuldige relaties”. De regelen der „Li” worden geacht uit te drukken de normale relaties van den mensch tot het gansche heelal.
Zij schijnen dan ook inderdaad historisch gegroeid te zijn uit de nationale bewustheid van deze relaties, en niet kunstmatig te zijn opgelegd door willekeurige autoriteit of tijdelijken wil. Zij correspondeeren ook in ’t geheel niet met wat men in Europa verstaat onder zulke begrippen als etikette, of beleefdheid, of mode, of godsdienstig formalisme, en mogen niet, zooals al te veel door Europeesche schrijvers over China gedaan is, naar deze maatstaven worden afgemeten. Er kan gerust gezegd worden, dat de godsdienst van den Staat — zoo er van wat men in Europa onder godsdienst verstaat, al sprake kan zijn in China — berust op de Li-Ki. Meer dan 1000 commentaren zijn in den loop der tijden op de Li-Ki geschreven, waarvan er ± 300 over zijn, alle uit vroegere eeuwen. Zij wordt verondersteld gebaseerd te zijn op de „I Li”, of „Ritueel van Decorum” van hertog Chow (1120 v. C.), den schrijver der „Chow Li”, of „Decorum van Chow”. De „Li-Ki” wordt door den sinoloog Wells Williams verondersteld, meer effect te hebben gehad op het leven der Chineezen dan eenig ander werk.