Kunststeen - Onder de rubriek k. vallen vele en veelsoortige bouwmaterialen. In de eerste plaats is onze baksteen een kunststeen te noemen, n.l. een steen, die op kunstmatige wijze van de klei verkregen is, in tegenstelling met den natuursteen. Eveneens de vuurvaste steen of Chamottesteen. Bij den baksteen zijn voorts te rekenen: siersteen, profielsteen, nageperste steen, verblendsteen en de brinorna; eveneens de verglaasde steenen.
Een tweede groep k. is die van den kalkzandsteen, cementsteen en drijfsteen. De kalkzandsteen wordt samengesteld uit kalk en zand. De kalk wordt, gemalen en gebluscht, met het vochtige zand vermengd. Het mengsel wordt in vormen gestampt en in een ketel aan stoom van hoogen druk blootgesteld. Door de hooge temperatuur in den ketel ontstaat een hechte binding in de steenen, die na afkoeling dan ook goede eigenKUNSTWEIDE—KURK.
5SB schappen bezitten, hoewel ze toch niet in alle opzichten gelijkwaardig aan den baksteen zijn te achten. Straatsteenen kunnen b.v. van kalkzandsteen niet gemaakt worden. Deze neemt echter weinig water op en is weer- en vuurvast. De cementsteen wordt toegepast als steenen van verschillenden vorm, buizen, tegels, pannen en dergelijke producten. Ook de z.g. kunstzandsteen is onder cementsteen te rangschikken. Hij wordt in verschillende kleuren als nabootsing van natuurlijken zandsteen gefabriceerd. Drijfsteen wordt evenals gipssteen in de bouwvakken toegepast. Hierbij zijn ook nog te rekenen de in den handel voorkomende platen, waarvan het versteenend bindmiddel kalk en gips is, b.v. excelsiorplaten, Brücknerplaten, cocolith(gips)platen, enz.
Een andere k. is weer het houtgraniet in zijn vele variëteiten, eveneens de steenen van glas, zoowel vloersteenen en bouwsteenen, als lichtdoorlatende glassteenen in gewelven. Ten slotte behooren enkele bestratingsmaterialen nog tot de k. De meest bekende steenen van deze groep zijn wel de Scoriae bricks, een Engelsch fabrikaat. De grondstof hiervan is de hoogovenslak, die in vloeibaren toestand in vormen gegoten wordt. Verder werden hier voor trottoirs veel toegepast de iron bricks, platte vloertegels van bruine kleur en met een ruitvormig gegroefd bovenvlak. Een uitstekende straatkei is de koperslakkei, een k. van Duitschen oorsprong en samengesteld uit den afval der kopersmelterijen. Hij is poreus van structuur, zeer duurzaam en mooi van vorm. Terwijl de koperslakkei den vorm van een straatkei heeft, nadert de scoriae brick tot de afmetingen van onze klinkers; hij is echter breeder en minder hoog.