Kindermeel, - een voor de voeding van zuigelingen gepraepareerd meel. Het praepareeren bestaat eenerzijds in het gemakkelijker verteerbaar maken van de natuurlijke bestanddeelen van het meel (koolhydraten en eiwit), anderzijds in de toevoeging van bepaalde stoffen, die de voedingswaarde van dat meel moeten verhoogen. Rogge-, doch ook haver-, erwten- en eikelmeel wordt door oververhitten stoom, door behandeling met verdunde zuren, die naderhand door carbonaten worden afgestompt of ook door diastase, gedeeltelijk in dextrine en suiker omgezet. Hierbij worden de eiwitstoffen in beter oplosbare albumosen omgezet.
Het zoo behandelde meel bevat voor de voeding slechts voldoende koolhydraten, doch vet, eiwit en zouten moeten nog worden aangevuld. Het ontbrekende eiwit en vet wordt in den vorm van versche of gecondenseerde melk toegevoegd, als zouten neemt men de carbonaten van kalium en natrium of calciumphosphaat. Om dergelijke mengsels voor bederf te vrijwaren, worden ze gebakken en tot poeder gemalen. — Knorr’s meel (inwerking der diastase) en Kufekemeel behooren tot de zuivere meelsoorten. Nestle’s kindermeel bestaat uit gecondenseerde Zwitsersche melk, suiker en de fijngemalen korst van een op bijzondere wijze bereid roggebrood. Molenaar’s kindermeel is fijngemalen rijst.