Kědiri, - 1) residentie op Java, oppervl. ± 7000 K.M.2, met een bev. (telling 1917) van ± 2.161.000 zielen, w.o. ± 300 ) Europ., bijna 13.000 Chin. en enkele andere Vreemde Oosterl. Administratief is het gewest verdeeld in 4 afd.: Kědiri, Běrběk, Blitar en Toeloengagoeng, met gelijkn. hoofdplaats behalve van Běrběk, die Ngandjoek heet. Het bestaat in hoofdzaak uit de vruchtbare vallei van de Brantas, die de geheele res. doorstroomt. De Inlandsche landbouw is er zeer ontwikkeld, terwijl ook de veestapel van beteekenis is; ook vindt men er een belangrijke Europ. landbouwindustrie, n.l. een 20-tal suikerfabrieken, ± 120 erfpachtsondernemingen voor koffie, cacao, kina, enz.; voorts bestaat er veel nijverheid: kalkbranderijen, zeepfabrieken, houtaankapondernemingen, enz.
Dat toch de welvaart der Inl. bev. niet schitterend genoemd kan worden, is vooral te wijten aan het hier veel voorkomend gebruik van opium. De hoofdpi. en verschillende voorname plaatsen zijn door een spoorweg met Madioen, Soerabaja en Malang verbonden; in het N.O. vindt men een uitgebreid stoomtramnet, en over de geheele res. goed onderhouden rijwegen. Voorname plaatsen zijn behalve de hoofdpi. der afdeelingen: Kërtasana, snijpunt der spoorlijnen Madioen—Soerabaja en Madioen—Kědiri—Blitar, Panggoel en Prigi, beide aan de Z.-kust. Van de Hindoe-oudheden verdient vooral vermelding de Tjandi Panataran.
2) hoofdpl. van gelijkn. gewest, afd. en regentschap met een bev. van ruim 40.000 zielen, waaronder ± 670 Europ. en bijna 3800 Chin., op 60 M. hoogte, aan weerszijden van de Brantas, waarvan de bedding, vooral na de Kloetuitbarsting van 1901, zóó verhoogd is, dat de stad in den W.-moessen soms dagen lang onder water staat. Aan den rechteroever liggen de Inl., Europ. en Chin. wijken, en de Astana Gëdong, een oude begraafpl. voor de familie der regenten van K., aan den linkeroever het residentiehuis en ’t oude fort, thans voor residentiebureaux ingericht. De plaats heeft veel handel en vertier, en een tamelijk belangrijke Inl. nijverheid.
3) distr. der onderafdeeling Tabanan v. d. afd. Z.-Bali, res. Bali en Lombok.
4) tamelijk groote plaats op Lombok, aan den grooten weg tusschen Mataram en Praja.