Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Gehomogeniseerde melk

betekenis & definitie

Gehomogeniseerde melk - melk, waarin door eene mechanische bewerking de vetbolletjes zoodanig verkleind zijn, dat ze niet meer opstijgen; vandaar ook de benaming „lait fixé”. Terwijl de vetbolletjes in gewone melk een middellijn hebben van 1.6-10, gemidd. ± 2.9 micron, zijn ze in g. vrijwel van één grootte en meten ± 0.27 micr., zijn dus ongeveer 10 a 11 maal kleiner; het aantal is daardoor c. 1200 maal zoo groot geworden. De bewerking wordt wel toegepast op te steriliseeren melk.

Bij het bewaren van gesteriliseerde, niet g. melk vormt zich op den duur een boterprop op de melk, waardoor de melk ongenietbaar wordt. Dit is bij g. niet het geval, deze roomt in het geheel niet meer uit. Zie HOMOGENISATOR.

< >