Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Geel meel

betekenis & definitie

Geel meel - een mengsel van wit en bruin rijstvoedermeel. Nadat de rijst gepeld is, worden de korrels tusschen pelsteenen afgeslepen. Het vluchtvliesje en de buitenste laag van den korrel worden afgeslepen om de rijstkorrels voor menschelijk gebruik mooi blank te krijgen. Het afslijpsel, met meer of minder gemalen rijstdoppen gemengd, is het rijstvoedermeel.

Het eerste afslijpsel is bruin en heet bruinmeel, het laatste wit en heet witmeel. Het mengsel g. bevat behalve zetmeel en ruw vezel vrij veel eiwit, omdat juist in de buitenste laag van den korrel meer eiwit voorkomt dan in het centrum. Het g. wordt het meest gebruikt voor het vetmesten van koeien en varkens. De invloed op spek en vleesch bij varkens is niet bijzonder gunstig; de producten worden te slap.

< >