Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Friesche nagelkaas

betekenis & definitie

Friesche nagelkaas - De kaassoort, welke vroeger op de Friesche boerderijen algemeen gemaakt werd. Ze werd bereid uit melk, welke 36 à 48 uur in den melkkelder had gestaan om op te roomen. Het was dus een magere kaas; bij de bereiding werd de wrongel vermengd met een kleine hoeveelheid fijn gesneden kruidnagelen, en met komijnzaad. Vooral in Holland wordt de kaas naar de aanwezigheid van de laatst genoemde specerij ook komijnekaas genoemd.

De F. is plat cylindrisch van model en weegt 10—20 K.G. Tegenwoordig wordt ze bijna uitsluitend aan de fabrieken gemaakt. Hier gebruikt men voor de bereiding meestal centrifugemelk, soms vermengd met een weinig schepmelk. Het vetgehalte van deze fabriekskaas is lager dan dat van de vroeger op de boerderij gemaakte, zoodat ze in kwaliteit bij deze ten achter staat.

< >