Ferrara - 1) prov. van Italië, in het landschap Emilia, grenst in ?t N. aan de Po, in ’t Z. aan den Reno en in ’t O. aan de Adriatische Zee. In ’t drogere Z.W. is het zeer vruchtbaar (graan, wijn, suikerbieten, hennep, rijst; suikerfabr.). ’t O., vooral de kust, is moerassig: Valli di Comacchio (visch). — 2) het Forum Alieni der Romeinen, hoofdstad der prov. F., 9 K.M. ten Z. van de Po, ligt slechts 2,4 M. boven zee, is door oude vestingwerken omgeven, en telt, met inbegrip van de voorsteden San Lucca en San Giorgio, 95.000 inw. (als gemeente, de stad zelf nog geen 40.000). F. heeft breede straten en is over het geheel een stille stad met tallooze overblijfsels van voormalige grootheid, zooals de dom San Giorgio, een prachtig bouwwerk in deels Romaanschen, deels Gotischen stijl.
Verder het voormalige hertogelijk kasteel (castello), in het midden der stad, een uit de 14de eeuw dagteekenend, schilderachtig gebouw met vier torens, waarvóór het standbeeld van Savonarola, die in F. geboren werd. Het eenvoudige huisje, waarin Ariosto het laatste gedeelte van zijn leven doorbracht, en dat hij zelf bouwde, is sinds 1811 eigendom der stad; de casa degli Ariosti, bij de kerk Sta. Maria di Bocche, gaat door voor het huis waar genoemde dichter geboren werd. In het St. Anna-hospitaal bevindt zich de cel, in welke Tasso 1579-86 op bevel van Alfonso II als krankzinnige gevangen zou zijn gehouden. Een hooge zuil op de Piazza Ariostea (Ariostoplein) draagt het standbeeld van Ariosto.
De vrije Universiteit telt een honderd studenten. Er is een Nederl. consulaat. — Het hertogdom F. heeft zich in de 13e eeuw ontwikkeld uit de stad F. Aan ’t hoofd stonden leden van het geslacht Este, wier signoria zich ontwikkeld heeft uit de podestaria. Tot ’t hertogdom behoorden later ook nog Modena en Reggio. Cesar Esta moest in 1598 de stad F. afstaan aan den paus. De naam hertogdom F. maakt dan plaats voor hertogdom Modena.
3) Francesco, geb. 1810 te Palermo, Italiaansch econoom, werd in 1834 chef van het bureau voor de statistiek in Sicilië. Hij is de oprichter van het Giornale di Statistica en de schrijver van de Biblioteca degli Economisti (1850-68) in 27 deelen.