Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 19-01-2019

Electrisch slot

betekenis & definitie

Electrisch slot - in de beveiliging der spoorwegen gebruikt, dat van uit een ver verwijderd punt electrisch ontsloten kan worden. Meestal is het slot, dat ontsloten moet worden door een geïso-leerden draad met een slot, op de plaats, van waaruit het le slot ontsloten moet worden, ver-bonden.

Van daaruit wordt dan electrische stroom(meestal wisselstroom, door een inductor opge-wekt) van een inductor door het eigen slot over den geïsoleerden draad door het slot, dat, ontslo-ten moet worden, en over de aarde naar den induc-tor teruggezonden, waardoor het eigen slot geslo-ten en het andere slot ontsloten wordt. Het le slot wordt weer op dezelfde manier gesloten door een inductor daar ter plaatse, waardoor dan het 2e slot ontsloten wordt.

Het meest wordt deze inrichting gebruikt voor het ontsluiten van een seinhandel. De wachter van een seinhuis ontsluit bijv. bij een 2e seinhuis een slot aan een seinhandel, waardoor de wachter op het 2e seinhuis een sein kan veilig stellen, da ttoestemming geeft aan een machinist om naar het le seinhuis te mogen rijden.

Op dezelfde manier worden bij het binnenrij-den op stations de wissels in een zekeren standvastgehouden.

Als bijv. de wissels, die door seinhuis A be-diend worden, moeten worden vastgehouden door seinhuis B, dan begint seinhuis A die wis-sels te sluiten door een electrisch slot op de wissel-handels te sluiten, waardoor bij B een electrisch slot ontsloten wordt. B geeft nu door een ander electrisch slot (dat alleen maar gebruikt kan worden als het le slot bij hem ontsloten is aan A een slot boven een seinhandel vrij, waardoor A het sein veilig kan stellen, dat toestemming geeft om de wissels te berijden, die hij eerst heeft vastgelegd.

Op deze manier zijn dus twee seinhuiswachters verantwoordelijk voor het vastleggen der wissels bij het binnenkomen van een trein op een station.

Het vasthouden der wissels kan ook geschie-den door den trein zelf, waarbij het slot dan door den trein ontsloten wordt en waarbij dan gelijk-stroom gebruikt wordt.

De wachter sluit dan de wissels door een electrisch slot (dat niet met een ander slot in verbinding is) en kan eerst dan het sein veilig stellen, dat toestemming geeft voor het berijden van de wissels, die zijn vastgelegd. Is de trein over die wissels gereden, dan sluit hij door een pedaal den stroom (die loopt van een batterij over een geïsoleerden draad over het contaktaan het pedaal en over de aarde naar de batterij terug) voor het ontsluiten van het slot, waardoor de wissels ontsloten worden.

De geheele blokseindienst op de baanvakken tusschen stations is ook een toepassing van elec-trische sloten, die op seinhandels werken.

Electrisch slot wordt ook op huisdeuren toegepast om van uit een verwijderd punt toe-stemming tot opening van een deur te geven. De stroom, die het slot ontsluit wordt door een batterij van elementen geleverd en door het drukken van een drukknop gesloten.

< >