Dzierzon (dr. johannes), - bekend natuurkundige op het gebied van bijenteelt; geb. 1811 en overl. in 1906 te Lowkowitz; priester gewijd in 1834. In 1835 werd D. pastoor te Karlsmarkt bij Brieg. Zijn vader, een iemker, wist in hem een levendige belangstelling aan te kweeken voor de natuur en in ’t bijzonder voor de bijenteelt. Deze belangstelling was hem ook als pastoor van Karlsmarkt bijgebleven.
Den tuin zijner pastorie had hij in een formeel bijenpark omgeschapen. Toch zagen de parochianen dit bedrijf van hunnen pastoor niet gaarne. De geweldige omvang toch dier bijenteelt, was oorzaak, dat de pastoor zijne ambtsplichten verwaarloosde. Men beklaagde zich daarover bij den prins-bisschop. Deze klachten verdroten den pastoor en brachten hem er toe, zich bij de partij der oud-Katholieken aan te sluiten. Daarom werd hij van zijn ambt gesuspendeerd. Thans werd hij een bijenkweeker van beroep. Tot 1884 bleef hij in Karlsmarkt wonen, daarna verhuisde hij naar zijn geboorteplaats Lowkowitz.
Daar woonde hij een eindweegs buiten het dorp, als een kluizenaar zoo afgezonderd: alleen met zijn bijen, die hem voor goed zijne priesterlijke bediening deden vergeten. Zijn naam werd intusschen bekend ook buiten zijn land. D. werd toonaangevend op het gebied der bijenteelt, en wees aan deze nieuwe banen. Hij verwierf zich groote verdiensten door het vinden eener constructie voor bijenkorven, den z. g. beweegbaren bijenstok, waardoor het mogelijk werd de honinggraten uit elkaar te nemen en naar believen weer bij elkaar te voegen. Ook had hij bij het doorvorschen van het bijenleven een leidende rol. Hij lichtte den sluier op over vragen, welke tot dan toe onopgelost bleven, aangaande soorten en het leven in den bijenstaat.
Zijne theorie, dat hommels uit onbevruchte eieren voortkomen, de zoogen. parthenogenesis, gold toen in de geheele wetenschappelijke wereld als iets ongehoords. Toch werd deze theorie door D.’s opmerkingsgave zoo vast bewezen, dat zij de wetenschappelijke vuurproef doorstond. Zoo werd Dr. D. een gevierd geleerde. Op 94-jarigen leeftijd verzoende hij zich met de Kath. Kerk.