Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2018

Duurswold

betekenis & definitie

Duurswold - waterschap in de prov. Groningen: oppervl. 22.000 H.A., liggende in de gem. Groningen, Noorddijk, Ten Boer, Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Termunten, Slochteren, Sappemeer, Hoogezand en Haren.

Het Z.-deel watert af op de bermsloot ten Z. van den Eemskanaaldijk en op het Slochterdiep. Het N.-deel watert af op het afwateringskanaal, dat het water door een sluis te Farnsum, bij Delfzijl, op de Eems brengt. Voor waterberging dient verder de Scharmeren SlochterEe, benevens het Schildmeer (300 H.A.). 3/4 der landerijen wordt bemalen.

In 1910 bestond het waterschap uit 66 kleine waterschappen en 8 niet als waterschap georganiseerde polders. Het 2e deel bestaat uit laagveen; verder N.-waarts loopt een zandweg Z.W.-N.O. Aan weerszijden ervan is de grond min of meer veenachtig. Het N. is overwegend klei en roodoorn. In dit waterschap bestaat een scherpe strijd van belangen, wat de ontwatering betreft. De laagveenpolders leverden vroeger weinig op, toen waren ze nog niet ingepolderd. Door hun inpoldering is de boezem sterk verkleind. Bij hoogen waterstand op de Eems kan niet voldoende gespuid worden. Al de polders worden bemalen.

Bij sterken regenval stijgt het water in het afvoerkanaal zeer sterk; terwijl de dijken in het laagveengebied niet zeer solide zijn. Enkele zijn dan ook o. a. in den winter van 1916—’17 bezweken. Ook het kwelwater veroorzaakt grooten last. De polders hebben meest sterke gemalen. Verbetering van den afvoer is dringend noodig. Voor ’t gebruik van den bodem zie GRONINGEN.

< >