Diarbekr - of Kara Amid, stad in AziatischTurkije, op de grens van Mesopotamië en Koerdistan; 38.000 inwoners; hoofdstad van het gelijknamige vilajet (37.500 K.M.2, 471.000 inw.), waartoe een gedeelte van Zuidelijk Armenië en een groot gedeelte van de Noord-Mesopotamische hoogvlakte behoort. De stad ligt op 580 M. hoogte aan den Tigris, waar deze rivier voor „Keleks” (vlotten op opgeblazen geitevellen) bevaarbaar wordt. Zij is een belangrijk kruispunt van karavaanwegen (naar Erzeroem, Wan, Mardin en Suwarek), terwijl plan bestaat tot den aanleg van een spoorweg naar Nisibin in aansluiting met de Bagdadlijn. De sombere, uit basalt der omgeving gebouwde, stad ligt schilderachtig terrasvormig tegen den rechteroever der rivier, waarover hier een steenen brug ligt.
Zij wordt beheerscht door een vervallen citadel en is door zeer oude met torens versterkte muren omgeven. Het inwendige heeft nauwe, vuile, bochtige straten. Het belangrijkste gebouw is een groote moskee. De bazaars zijn druk. De bewoners, Christelijke Armeniërs en Mohammedaansche Koerden en Turken, leven van een drukken handel met Syrië, Mesopotamië en Indië, die echter last heeft van de rooverijen der Koerden. Er is leer-, zijde-, katoen- en koperwerkindustrie.
D. is het Romeinsche Amida. Sedert 1515, toen sultan Selim I het op de Perzen veroverde, behoort het tot Turkije. In de eerste helft der 17e eeuw was het een der belangrijkste steden van dit rijk. Tengevolge van pest en hongersnood in de middenjaren dier eeuw is de stad toen sterk achteruitgegaan. Zie ook KOEMMOECK.