Derkinderen - (Antonius Johannes, geb). 1859 te !s-Hertogenbosch; opleiding: Rijkskweekschool voor onderwijzers te !s-H. 1875 Examen; teekenen; leerling van den beeldhouwer J. Th. Stracké; 1830 — 82, Akademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, daarna aan de Akademie te Antwerpen.
In 1883 kreeg hij de opdracht voor de kerk van het Bagijnhof te Amsterdam „de Processie van het H. Sacrament van Mirakel” te schilderen. Dit werk, in 1889 voltooid, werd geweigerd. Thans bevindt het zich in het Sted. Museum te Amsterdam. Hoewel een sterke invloed van Puvis de Chavannes hier niet te ontkennen valt, is de koloristische, schilderachtige werking van dit schilderij toch zeer groot en ook zeer eigen. Dit geldt ook voor zijn schilderingen in het gebouw der Algemeene Levensverzekering te Amsterdam. Zijn voornaamste werk, de schilderingen in het stadhuis te Den Bosch, vormen een overgang, in zooverre hier reeds het later, in de in het Universiteitsgebouw te Utrecht aangebrachte glasramen (1893) zoo sterk op den voorgrond tredende Byzantijnsche karakter, aan den dag treedt. Toch zijn ook de genoemde ramen, zoowel wat compositie, als kleur aangaat, zeer goed.
Eenigszins Engelsch, prae-raphaelitisch doen de glasramen in de Beurs te Amsterdam aan. Vermelding verdienen nog zijn illustratie’s van VondeI’s Gijsbrecht en van de Mis van Diepenbrock. In het Kunstnijverheidsmuseum te Utrecht bevindt zich een groote teekening voor de schilderijen in de Levensverzekering te Amsterdam. Van een schilder, die in zijn jeugd dweept met werk van Moritz von Schwindt, in wiens werk zoovele verschillende invloeden te herkennen zijn, schijnt het a priori al niet waarschijnlijk, dat hij zeer bepaalde, eigen banen zal gaan. De baanbreker, dien men in hem heeft willen zien, moge D. niet geweest zijn, een groot talent, vooral in zijn coloriet en compositie, is hij echter zeker. D. is thans Hoogleeraar-Directeur aan de Rijks Academie voor beeldende kunsten te Amsterdam. Litt.: G. H. Marius , De Hollandsche Schilderkunst in de XlXe eeuw (1903).