Darmafsluiting (Ileus, Miserere), kan zeer verschillende oorzaken hebben: 1) darminvaginatie, daarin bestaande, dat een dichter bij den maag gelegen stuk van den darm in een volgend, verwijd of verlamd of bewegingloos deel wordt opgenomen. Kan nu de darm niet spoedig weer in den normalen toestand terugkeeren, dan wordt het ingestulpte darmgedeelte door de peristaltiek (zie DARMBEWEGING) voortbewogen alsof het gewone darminhoud is. Hierdoor wordt natuurlijk een steeds langer wordend deel van den darm geïnvagineerd.
Het spreekt vanzelf, dat niet alleen de darm, doch ook het daarmede verbonden darmscheil wordt medegetrokken en zich samenbalt. Deze geheele, steeds grooter wordende massa wordt nu hoe langer hoe vaster omsnoerd en voert ten slotte tot algeheele d. Het vaakst komt darminvaginatie bij oude lieden en bij kleine kinderen voor en is dan, dikwijls kort vóór den dood, eene uitdrukking van verlamming van het darmkanaal.
— 2) Asdraaiïng van den darm (volvulus). Wanneer, na ontsteking in de buikholte, litteekenachtige strengen overblijven, dan kan het gebeuren, dat een darmlis om zulk een streng heenkomende, wordt afgeknikt en het darmkanaal daardoor plotseling wordt afgesloten. Asdraaiïng van den darm komt ook zoo nu en dan tot stand, wanneer een darmlis om de as van zijn darmscheil draait en door andere darmlissen, die er tegenaan liggen, verhinderd wordt terug te draaien. In zulk een geval komt op de draaiïngsplaats een d. tot stand.
— 3) Inklemming van een breuk, zie BREUK. — De verschijnselen van d. zijn allereerst afhankelijk van den opgeheven doorgang; de stoelgang houdt op, er worden geen winden geloosd. Daarbij voegen zich, door de verhoogde peristaltiek, heftige, krampachtige pijnen en opzetting van den buik. Spoedig volgt braken, eerst van maaginhoud, dan van gal en darminhoud, eindelijk van drekstoffen. Komt een doorbraak van den darmwand tot stand, dan voegen zich de verschijnselen van buikvlies-ontsteking er bij, totdat het geheele ernstige ziektebeeld met den dood eindigt. De behandeling is, indien zij mogelijk blijkt, wel steeds eene operatieve. Zeldzaam komt eene aangeboren d. voor kort boven de anaalopening, de atresia ani.