Clotted cream - letterlijk vertaald „dikke room”, een zuivelproduct, dat bereid wordt in de Engelsche graafschappen Cornwall en Devonshire. De versche melk wordt in vlakke metalen schotels of pannen gedurende 10 a 12 uur ter oprooming weggezet; daarna plaatst men ze 15 tot 45 minuten in heet water van 88 a 96° C. of wel in kokend water. Vervolgens laat men de schotels 24 uren op een koele plaats staan en schept dan met een soort schuimspaan den room op een vergiet.
Wat door de openingen van het vergiet loopt, wordt gekarnd; de rest is de „clotted cream”; deze wordt in steenen potten of in blik verpakt in den handel gebracht; ze bevat 60 a 65 % vet, 6 a 7 % vetvrije droge stof en 28 a 34 % water; het product is niet duurzaam en moet daarom binnen 24 uur: geconsumeerd worden. Soms kan het nog wel een dag over staan. In de nabijheid van Exeter is een fabriek, welke dagelijks ruim 1000 K.G. c. c. produceert.