Citroensap - Het door uitpersen der citroenen verkregen sap, dat in Zuidelijk Italië, op Sicilië, de Grieksche eilanden en de Noordkust van Afrika in het groot gewonnen wordt. Het komt deels in versch gepersten, troebelen staat in de wintermaanden in den handel, waarbij het dan spoedig tot gisting overgaat en wordt deels op de plaats van herkomst tot op een soortelijk gewicht van ongeveer 1.24 ingekookt, waardoor het een bruine kleur krijgt en in Italië den naam draagt van Agro limone cotto. Het C. dient als grondstof voor de bereiding van citroenzuur, en wordt in gezuiverden staat ook in de geneeskunde en in de huishouding gebruikt, in welk laatste het meer onder den naam limoensap bekend is. Het is een verfrisschende, dorstlesschende vloeistof, welke tevens bederfwerend werkt; het bevat, behalve water, ongeveer 8 % citroenzuur, een bittere extractiefstof, gom en eenig appelzuu~ Kunstmatig C. bevat 10 % citroenzuur en 10 % citroenspiritus* in water.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk