Carboniseeren - 1) in de wolindustrie een methode om de wol van plantaardige stoffen te bevrijden en hierop berustende, dat wol de inwerking van zuren weerstaat, terwijl plantaardige lichamen daardoor vernietigd worden. De wol wordt hiertoe op 110—120° verwarmd met zwavelzuur, zoutzuur, of zouten, als aluminiumchloride, magnesiumchloride, die gemakkelijk zoutzuur afsplitsen. De cellulose gaat hierdoor over in poedervormige hydrocellulose, welke mechanisch verwijderd kan worden.
2) (Waterbouwk.) ook „verkolen” genaamd, oppervlakkig verbranden van paalpunten met het oog daarvan het bederf tegen te gaan. Het verkolen gebeurt over een matig vuur en wordt op een dikte van ca. 2 mM. doorgezet. Het meerendeel der auteurs zijn het er over eens, dat het verkolen meer kwaad dan goed doet. Door het verbranden wordt de houtstof gedeeltelijk vernietigd; zij scheurt open en is meer vatbaar voor allerlei bederfsfactoren. Het verkolen dient dus vermeden te worden.