Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 09-11-2018

Brugkanaal

betekenis & definitie

Brugkanaal - (waterb.), brug, welke dient om een kanaal over een verkeersweg te voeren. Het brugk. kan uitgevoerd worden in metselwerk, gew. beton of ijzer. Soms ook worden de systemen onderling met elkaar verwerkt. Het moeilijke punt is de dichting, welke op bijzondere wijze moet verzorgd worden.

De dichting wordt gewoonlijk in loodplaten uitgevoerd, waarbij meestal als noodmiddel asfaltvilt en dergelijke materialen worden aangewend. Meestal is het b. een trog, welke rust op een gegeven draagconstructie. De Romeinen hebben reeds reusachtige b. gebouwd, waarmede hunne waterleidingen diepe valleien overschreden. De draagconstructie bestaat hier uit eene reeks gemetselde bogen, welke in verscheidene rijen boven elkander zijn gebouwd. In de moderne tijden zijn als gemetselde b. te noemen de b. van Guetin en Saint Phlin in Frankrijk. Beide zijn esthetisch minder voldoende. Zij geven een indruk van lompheid, welke moeilijk uit dergelijke constructies te weren is. De brugk. van het Dortmund-Eemskanaal zijn uit een schoonheidsoogpunt zeer verzorgd (brugk. over de Lippe, de Stever en de Eems).

Als ijzeren b. dienen wij vooreerst het gietijzeren b. van Troyes, over de Seine (1845), aan te stippen. Het eerste gebruik van platen en profielijzer vindt men bij het b. der Albe (1867), in het steenkolenkanaal der Sarre. De mooiste toepassing is het b. van Briare over de Loire (1894). Het omvat 15 openingen van 40 M.; totale lengte 608 M. De stalen trog is in twee deelen verdeeld; in het midden bij hunne verbinding vast opgelegd en van een vrije uitzetting voorzien aan de uiteinden. Deze warmteuitzetting kan 0.25 M. bedragen, en vereischt speciale voorzorgen. Als zeer interessant vermelden wij het b. van Anderton, waarmede het kanaal van Bridgewater het zeekanaal van Manchester overschrijdt.

Dit b. is als draaibrug uitgevoerd. Totale lengte 79 M. De hoofdliggers hebben een cantilevervorm met groot vakwerk. De meest belangrijke toepassing van gewapend beton* vinden wij in het IllinoisMississippi-kanaal. De eigenlijke trog rust op een draagsysteem van stalen profielijzers en bestaat zelf uit een gewapend beton-constructie; de pijlers werden in stampbeton uitgevoerd. Bij dit b. werd de mogelijkheid inachtgenomen van het eventueel opdrijven van den trog ten gevolge van het hooge water der overschreden rivier.

< >