Brooklyn - 1) stad in den staat New-York der Vereenigde Staten, gelegen op het Westel. deel van Long-Island, het grootste eil. ten O. van New-York. Sinds 1896 is B. ook administr. met New-York vereenigd. De zee-arm East riv. vormt de scheiding tusschen beide plaatsen, doch talrijke stoombooten onderhouden dag en nacht de verbinding. Bovendien werd op twee kolossale torens, 130 M. boven de rivier, de hangende Brooklynbridge gebouwd, een wonderwerk van bouwkunst.
Over de brug, die 1825 M. lang en 26 M. breed is en 13 millioen dollars heeft gekost, gaan jaarlijks 50 mill. menschen per spoor en rijtuig of te voet. Bovendien verbindt een tunnel onder de East-riv. thans de beide plaatsen. Het verkeer is uitermate druk, daar een groot deel der bewoners, die te NewYork hun bezigheden hebben, hier woonachtig is, omdat de woninghuur er aanmerkelijk lager is. De stad beslaat een oppervl. van 54 K.M.2 en is door de golving van het terrein zeer schilderachtig gelegen. Talrijke fabrieken zijn er opgericht, zoodat B. naast ontspanning-, ook industriestad is geworden. Het aantal inw., dat in 1800 slechts 3300 bedroeg, in 1900 gestegen tot ruim 800.000, bedraagt thans reeds 1.8 millioen.
Drukste straat is de Fulton-street; in het Z. ligt op een hoogte het 220 H.A. groote Prospect-Park en ten Z.W. daarvan het GreenwoodCemetry, een reusachtig, schitterend aangelegd kerkhof (170 H.A. groot). De bouwwerken van B. zijn meest alle merkwaardiger uit een oogpunt van luxe of utiliteit dan van kunst; er is een stadhuis van wit marmer; van de 50 kerken, die B. den naam van „Stad der Kerken” doen toekomen, verdient niet één vermelding. Verder zijn er verschillende inrichtingen van onderwijs: Brooklyn-Institute (1824), het instituut-Pratt (een der voornaamste technische scholen der wereld). B. werd in 1625 door de Nederlanders onder den naam Breukelen, die door de Engelschen tot Brooklyn werd vervormd, gesticht; het droeg ook de namen Brookland en New-York Ferry. Tot in den aanvang der 19de eeuw bleef het een onaanzienlijk dorp, breidde zich toen snel uit en bleef tot 1896 een zelfstandige stad: in den vrijheidsoorlog leden de Amerikanen er in 1776 een nederlaag tegen de Engelschen. — 2) Stad in den staat Ohio, in’t N.O. der Vereenigde Staten, aan de Cuyahoga; 10.000 inw.; lederfabrieken.