Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Boieldieu (françois adrien)

betekenis & definitie

Boieldieu (François Adrien), geb. 16 Dec. 1776 te Rouaan, overl. 8 Oct. 1834 op zijn landgoed Jarcy bij Parijs, een der beminnelijkste en meest geliefde Fransche opera-componisten van de 18e eeuw. B.’s vader was secretaris van de aartsbisschoppel. kanselarij te Rouaan; zijn zoon werd koorknaap aan de hoofdkerk aldaar, en genoot muziekonderwijs van den organist Broche. Op 18 jar. leeftijd liet B. eene kleine opera, la fille coupable opvoeren; de tekst was door zijn vader gedicht. Het succes van deze opera en van eene volgende, Rosalie et Myrza, deed B. besluiten zijn geluk te Parijs te beproeven.

Hij werd ten huize van de familie Erard vriendelijk opgenomen, en had gelegenheid daar de muzikale autoriteiten van zijnen tijd te leeren kennen, en hunnen raad in te winnen. Regelrecht onderwijs heeft B. te Parijs niet meer genoten. Nadat in 1796 in de Opera Comique zijne opera Les deux lettres was opgevoerd, volgden zijne werken elkander geregeld op. Zijne beste opera’s, die zijnen naam hebben vereeuwigd, zijn le Calife de Bagdad (1800); Jean de Paris (1812) en La Dame blanche (1825). B. huwde in 1802 de danseres Clotilde Auguste Mafleuroy; al spoedig bleek, dat de beide naturen niet samen pasten, en om de huiselijke twisten te ontvluchten reisde B. 1803 naar Petersburg, waar hij tot hofcomponist werd benoemd, en verschillende opera’s liet opvoeren, die echter geen van alle van blijvende waarde bleken te zijn. 1810 keerde B. naar Parijs terug; 1817 werd hij benoemd tot professor a.h. Conservatorium, als opvolger van Méhul. 1825 stierf zijne vrouw en een jaar later hertrouwde hij met de zangeres Phillio. Een navolgenswaardig voorbeeld gaf B. aan alle kunstenaars, door, toen in 1829 zijne opera Les deux Nuits slechts een succes d’estime behaalde, in te zien, dat de tijd om zich terug te trekken gekomen was.

Hij heeft, na dien tijd, niets nieuws meer geschreven. Hoe hoog B. aangeschreven stond bij zijne tijdgenooten, blijkt wel daaruit, dat bij zijne uitvaart in den „Dôme des Invalides” het Requiem van Cherubini werd uitgevoerd. De volledige opgaaf van de opera’s van B. is te vinden in Riemann: Musik-Lexicon. Litt. : A. Pougin, B., sa vie et ses oeuvres (1876); Fr. Augé de Lassus (in Musiciens célèbres).

< >