Blokboeken - (Eng. blockbooks), boeken, bestaande uit eene reeks van houtblok-drukken, die te zamen een volledigen tekst (b.v. Donaat-uitgaven) of een prentwerk vormen, welks verklaring in het bovenschrift, in een of meer legenda’s tusschen de afbeelding in, of wel in het onderschrift moet worden gezocht. In plaats van de losse lettertypen te gebruiken graveerde men dus tekst en prent beide in hout. Van de eerste soort zijn maar weinige voorbeelden over, o.a. eene bladzij van een Donaat, waarvan het houtblok berust in de Nation. Bibliotheek te Parijs.
Van de laatste soort kent men verschillende exemplaren, waarvan de belangrijkste hier genoemd worden: Apocalypsis, Koninkl. biblioth. te München en Bodleyan library Oxford. — Apostolorum fides, Bibl. Wolfenb. — Ars moriendi, Exemplaren in de Nationale Biblioth. Par., Kon. Biblioth. te München en in het Brit. Museum te Londen. — Ars memorandi, Koninklijke biblioth, te München. — Biblia pauperum, Exemplaren o.a. in de Hofu. Staatsbiblioth. Weenen, Kon. bibl.
’s-Hage en in de Gr. Hertog, biblioth. Weimar. — Canlicum canticorum, Exemplaren in het Brit. Museum, Kon. bibl. ’s-Hage en de Koninkl. biblioth. te München. — Confessionale, Mus. Meermanno-Westreenianum te ’s-Gravenhage. — Decalogus, Univ. biblioth. Heidelb. — Der Enndkrist. Stadsbiblioth. Frankf. a. M. — Exercitium super Pater noster, Waarschijnlijk Nederl. blokboek.
Een exemplaar in de Nationale bibliotheek te Parijs. Geschiedenis van het H. Cruys. Nederl. blokboek, gedr. door J. Veldener te Culenborch 1483. Kon. Biblioth. te Brussel en Brit. Museum te Londen. — Legenda aurea (Gulden legende), verschill. uitgaven, waarvan een Nederl. van 1505 in de Free Library te Manchester. — Pomerium spirituale, Kon. bibl. Brussel. — Septimania poenalis, Univ.-bibloth. Heidelb. — Servatius-Legende, Ned. Blokboek.
Kon. Bibl. Brussel. — Speculum humanae salvationis, (Die Spieghel menschelyker Behoudenisse). Verschillende Duitsche en Nederl. uitgaven. Exemplaren in het Brit. Museum te Londen, Kon. Biblioth. ?s-Gravenh., Stadsbiblioth. Haarlem, Bodleian Library Oxford, enz. — Spirituale Pomerium, Kon.
Biblioth. te Brussel. — Symbolum apostolicum, Univ.-biblioth. Heidelb. en Hofu. Staatsbibl. München. — Vita Christi, Nation. bibl. Par. en Univ. bibl.
Erlangen. — Een Venetiaansch blokboek znd. titel in het Prentkabinet te Berlijn. Al deze werken zijn ontstaan in of omstr. de 2de helft der 15e eeuw. Van sommige zijn in de 18e eeuw nieuwe afdrukken gemaakt, terwijl nagenoeg alle in de 19e en de 20e eeuw zijn gereproduceerd door middel van steendruk en photographische procédé’s. — Of er eenig verband tusschen deze blokboeken met onbeweegbare letters en de uitvinding van de boekdrukkunst met beweegbare typen is, is uit gebrek aan voldoende gegevens tot dusver niet kunnen worden aangetoond. Verg.: Hochegger, Ueber die Entstehung und Bedeutung der Blockbücher (Lpz. 1891).