Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Blois

betekenis & definitie

Blois - Hoofdplaats van het depart. Loir-et-Cher, Frankr., 24.000 inw.; een der oude histor. steden in het vruchtbare, schoone parkachtige Loire-dal, op de plaats, waar de rivier het krijtplateau van Touraine betreedt; aan den spoorweg Orleans—Nantes. De oude stad is amphitheatrisch gebouwd tegen de rechteroeverhoogte van de Loire; met een brug is B. verbonden met de jongere voorstad Vienne aan den overkant. De oude stad is rijk aan oude gebouwen, o. a. een Gothische kathedraal, de StNicolaaskerk, het oude bisschoppel. paleis en vooral het beroemde kasteel van B., dat het hoogste deel van de stad beheerscht en waarvan het oudste gedeelte reeds in de XIIIe eeuw gebouwd is en in de renaissance, onder Lodewijk XII en Frans I uitgebreid werd.

Onder de regeering van Napoleon III werd het gerestaureeerd. — B. is nu een stil provinciestadje, met eenige industrie b.v. van schoenen, fayence en chocolade, en handel in landbouwproducten. Het is de zetel van een bisschop. In de Fransche geschiedenis heeft het een belangr. rol gespeeld. De stad is zeer oud; eene Rom. waterleiding bewijst het bestaan in dien tijd; in 684 werd zij genoemd als hoofdpl. van een graafschap. Koning Stephen van Engeland (1315—54) was ook graaf van Blois; in 1230 kwam het graafsch. door een huwelijk in handen van de graven van Châtillon, die het in 1391 verkochten aan hertog Louis van Orleans, den broeder van koning Karel VI. Onder de hertogen van Orleans, die zich door de kunstenaars en geleerden van hun tijd omringden, werd er op het kasteel van B. een schitterend hof gehouden; ook werd de grondslag gelegd voor de beroemde slotbibliotheek.

In 1462 werd hertog Lodewijk II, als Lodewijk XII, koning van Frankrijk en werd B. met de landen der Fransche kroon vereenigd. Het kasteel was ook nog in de 16e eeuw dikwijls residentie der Fr. koningen. In 1588 liet Hendrik III hier den hertog Hendrik en zijn broeder den kardinaal van Lod. Guise vermoorden en eenige dagen later overleed hier koningin Catharina de Medicis. Later woonden hier weer veelal de Fr. prinsen, die den titel van hertog van Orleans droegen.

< >