Bariet of zwaarspaat, mineraal Ba S04, kristalliseert rhombisch, isomorf met coelestien en anglesiet in platte of zuilvorm kristallen, dikwijls groot en fraai ontwikkeld,ook klein en in korrelige of bladige aggr.; kleurl., wit, geel of bruin; doorsch. tot doorzichtig. S.G. — voor een wit mineraal zonder metaalglans buitengewoon hoog — 4,3-4,7. Zeer verbreid op tal van ertsgangen, in afzonderlijke gangen en in lagen, fraaie kristallen o.a. in Cumberland.
G e b r u i k. B. wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de bereiding van verfstoffen, de zuiverste soorten rechtstreeks in fijngemalen vorm in vermenging met zinkwit en loodwit, de minder zuivere soorten na chemische zuivering als permanent wit en lithopoon; vermengd met organische kleurstoffen levert het anders gekleurde verfsoorten; verder bij de vervaardiging van linoleum en linkrusta. De chem. industrie gebruikt b. naast witheriet voor de vervaardiging van allerlei barium-praep.; in de papierindustrie voor de vervaardiging van glad karton en kunstdrukpapier; bij het satineeren van zijdesoorten met hoogen glans; daar zoowel papier als zijde bij het gewicht verkocht worden, bestaat wegens het hooge S. G. van B. bij de fabrikanten de neiging om meer van die grondstof in hun product te verwerken dan noodig of wenschelijk is; de grens tusschen geoorloofd gebruik en vervalsching is moeilijk te trekken. Met dezelfde bedoeling wordt gemalen b. gebruikt als vervalsching van suiker, meel en derg.; daar zulke vervalschingen bijzonder gemakkelijk zijn aan te toonen, is bij de zich steeds uitbreidende contrôle van levensmiddelen de omvang van dit bedrog zeer afgenomen; onjuist is in ieder geval de nog wel aangetroffen bewering, dat b. grootendeels tot vervalsching zou dienen.
P r o d u c t i e. Nauwkeurige statistiek niet bekend. Duitschland is hoofdproducent met 200.000 ton per jaar ter waarde van 2 mill. gld. en levert meer dan alle landen te zamen. Daarvan zijn de belangrijkste Ver. St. v. N. Am., Eng., Frankr., It., Belg., en Oost.-Hong. Zie ook BARIUMHYDROXYDE.