Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Bajazet

betekenis & definitie

Bajazet I of Bajezid, bijgenaamd Jilderim (bliksem), derde sultan der Osmanen, geb. 1347; hij volgde in 1389 zijn vader, Moerad I op, zette de veroveringen der Osmanen voort en onderwierp het grootste gedeelte van Europ. Turkije en Klein-Azië aan zijn gezag. Hij versloeg 1396 Sigismund, koning van Hongarije en de met dezen verbonden Frank.

ridders in den slag bij Nicopolis en belegerde 7 jaren lang Constantinopel. In 1400 verscheen de wereldveroveraar Timoer aan de grenzen van Klein-Azië, waarop Bajazet met hem in oorlog geraakte. Hij leed echter 1402 bij Angora de nederlaag, werd zelf gevangen genomen en stierf kort daarop 8 Maart 1403 in gevangenschap. Over de verdere lotgevallen der Osmanische heerschappij, zie TURKIJE.

Bajazet II, sultan van Turkije, geb. 1447, zoon van sultan Mohammed II; hij besteeg in 1481 den troon. Zijne regeering was een aaneenschakeling van oorlogen tegen de Hongaren, Venetië en Egypte. Ook tegen zijn broeder, Djem, die hem den troon betwistte, had hij het zwaard te trekken; hij dwong hem de vlucht te nemen naar Europa, zoodat hij ten slotte te Rome belandde en in 1495 te Napels vergiftigd werd. Ten slotte had B. nog te strijden tegen zijn eigen zoon Selim, die wel aanvankelijk verslagen werd en naar de Krim vluchtte, maar toen zijn vader hem weder toestond naar Constantinopel terug te komen, geholpen door de Janitzaren, B. dwong te zijnen gunste van den troon afstand te doen, 1512. B. wilde zich naar Demotika terugtrekken, stierf echter onderweegs, 26 Mei 1512. Hij is begraven in de door hem gebouwde moskee te Constantinopel; B. toch was een zeer devoot Muslim en bouwde gedurende zijne regeering ook moskeeën, derwisjkloosters en armenkeukens.

< >