Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Ararat

betekenis & definitie

Ararat - 1) bijbelsche naam(Gen. 8,4) van de vruchtbare hoogvlakte in N. Armenië tusschen de Araxes, het Wan-meer en het Oermia-meer. In de Assyrische inschriften dragen land en volk den naam Oerartoe (zie CHALDAEÏ). In het begin der 9de eeuw vinden we in het Armenisch bergland een staat, welks bewoners vooral in de 8ste eeuw, gevaarlijke tegenstanders voor Assyrië werd, wier invloed reikte tot in N. Syrië.

Tiglat-Pileser IV drong hen uit Mesopotamië terug; Sargon brak hun macht; door de Indo-germaansche invallen der 7 de eeuw werd dat rijk vernietigd. In het bijbelsch zondvloedverhaal is de naam A. overgebracht op den hoogsten bergtop van N. Armenië. In het Babylonische zondvloedverhaal heet de berg, waarop de ark rust: Nisir.

2) berg in Armenië, op de grenzen van Rusland, Turkije en Perzië, bekend uit het bijbelsch verhaal van den zondvloed; door de Perzen Koehi Noeh d.i. Noachberg genoemd. De beide toppen, namelijk de Groote en de Kleine A. zijn vulkanisch. Nadat misschien duizend jaren de berg in rust verkeerde, had in Juli 1840 een hevige uitbarsting plaats. De Groote A. verheft zich van een 1800 M. hoog plateau, dat vroeger een groot meer bevatte (thans de beide kleinere Sjekli- en Baloek Geul) langzaam tot de geweldige hoogte van 5156 M. Aan de Oostzijde daalt hij steil naar de Aras, de rivier welke ten N. van den berg naar het O. stroomt. Men kan onderscheiden: het langzaam tot 1700 M. oploopende voetstuk; het steilere middenstuk tot 3400 a 3700 M. uit harde lava-brokken bestaande, en daarop de eigenlijke top, die van 4370 M. af geheel besneeuwd is, zelfs gletsjers draagt, de grootste, die Armenië bezit. De kleine A. die tot 4030 M. reikt, heeft nagenoeg den vorm van een pyramide. Wouden zijn bijna niet te zien; in de nabijheid van de eeuwige sneeuw vertoonen zich wat Alpenweiden, waarvan de Koerden in den zomer gebruik maken voor hun kudden.
3) stad in het graafschap Ripon van den staat Victoria, Australië, aan de Hopkins in bergachtige omgeving; 4000 inw.; het plaatsje heeft zijn ontstaan te danken aan de goudvelden; wol- en houthandel.

< >