Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Amberger

betekenis & definitie

Amberger - (Christoph), Duitsch schilder, werkte van 1530 tot aan zijnen dood te Augsburg, tusschen 1561 en 1562. Geboorteplaats en geboortejaar onbekend, waarschijnlijk is A. tusschen 1500 en 1510 geboren. Hij schijnt gedurende zijn opleiding den invloed van Hans Burgmayr te hebben ondergaan, en blijkt veel van de Venetiaansche kunst gezien te hebben. A. was voornl. portretschilder, zijn altaarstukken zijn meer in Italiaansche manier gemaakt, Van de gevels, door hem te Augsburg geschilderd, volgens een overal in ZuidDuitschland bestaande gewoonte, is niets overgebleven.

Zijn portretten geven de voorgestelde personen gewoonlijk in licht trois-quart, tot iets onder de borst, weer, met iets koel-voornaams in houding en uitdrukking, echter veel minder vast en helder van teekening als de jongere Holbein ze schilderde. Zijn oudste werk is het portret v. Ullrich Sulizer, 1530( ?) te Weenen (Hofmuseum). Van 1532 bestaat er een portret v. Karel V Berlijn (Kaiser Fr. Mus.) ; voortreffelijk is het portret tot de knieën van een lid der Augsburgsche Familie Fugger, 1541, (coll. Fugger von Babenhausen te A.) Portretten van M. Schwarz en zijne echtgenoote (coll. Leopold Hirsch te Londen, 1542).

Tot zijn latere werken behoort het portret van Sebastiaan Münster (1552 te Berlijn, K. Fr. Mus.)). Van zijn groote altaarstukken moet nog genoemd worden: het werk in den dom te Augsburg, Maria met muziekmakende engelen; de hl. Ulrich en Afra 1544; een veel later geschilderd groot altaarstuk in de Annakerk te Augsburg: Christus met de wijze en dwaze maagden, 1660. Prenten kent men van A. niet, voor de houtsnede heeft hij blijkbaar slechts weinig geteekend. Vgl. Haasler, Der Maler Christoph A. von Augsburg, Königsberg 1893; M. Friedländer in ThiemeBeckers Künstlerlexikon.

< >