Alpes - Drie departementen van Frankrijk dragen dezen naam: Basses-Alpes of Neder-Alpen, Hautes-Alpes of Opper-Alpen, en AlpesMaritimes of Zee-Alpen.
Basses-Alpes of Neder-Alpen. Dit départ, beslaat een oppervlakte van 7000 K.M.2 met een bevolking van 113.000 zielen. Hoofdstad Digne; voornaamste plaatsen Manosque, Sisteron, Valensole, Riez, Barcelonnette, Castellane, Entrevaux, Forcalquier; alle zijn klein, Digne heeft slechts 4.600 inwoners. De bodem is over het geheel bergachtig, de naam is dan ook alleen gegeven in vergelijking met het aangrenzende departement (de Mt. Chambeyron bereikt zelfs een hoogte van 3400 M.); in het Noorden is het klimaat koud, de grond onvruchtbaar en de bebouwing daarvan gebrekkig; in het lagere Zuiden is het klimaat gunstiger, en worden amandelen, abrikozen en verschillende andere vruchten geteeld, terwijl de wijn uit deze streken uitmuntend is ; de bodem bevat lood, groen marmer, enz.
De voornaamste rivier is de Durance. Het gebergte is kaal, de wouden zijn uitgeroeid en slechts weinig is nog gedaan om hierin weer verbetering te brengen. De bevolking gaat gestadig in aantal achteruit. Dit departement is rijk aan antieke monumenten; in de omgeving van het stadje Riez vindt men vele overblijfselen van tempels.
Hautes-Alpes of Opper-Alpen. Dit departement, gelegen ten Noorden van dat der Neder-Alpen, heeft een oppervlakte van 6540 K.M.2 met een bevolking van 107.600 zielen; hoofdstad Gap; voornaamste plaatsen: Embrun, Briançon, Saint-Bonnet, Le Monétier, L’Argentière. Het departement is zeer bergachtig (Cottische Alpen en massief van den Mt. Pelvoux, 4100 M.). De wilde Durance is de voornaamste rivier. Het klimaat is ruw en de winter lang en streng; de bodem levert weinig anders dan aardappelen, een weinig rogge, haver en gerst op; niettemin gedijen hier en daar in beschutte valleien in het uiterste Zuiden wijnstok, en andere fijne gewassen. Met voordeel en succes worden in dit dep. slechts hoornvee, muilezels en ezels gefokt. De belangrijkste wegen in het dep. zijn: de weg van Grenoble naar Briançon, de weg van Briançon over den Mont-Genèvre naar Susa in Piëmont, en de weg (tevens spoorweg) van Briançon over Gap naar Marseille. — De bodem bevat op enkele plaatsen lood, koper, ijzer en anthraciet; de bewoners houden zich voorts bezig met het vervaardigen van linnen- en wollen goederen en leerbereiding en -verwerking.
Alpes Maritimes of Zee-Alpen. Deze landstreek,die in het Z.O. aan de Middell. Zee en aan Italië grenst, en het kleine vorstendom Monaco omgeeft, werd in 1860 uit het oude graafschap Nice (Nizza), nadat dit door Italië aan Frankrijk was afgestaan, met het aan het dep. Var ontnomen arrondissement Grasse tot een dep. gevormd, dat den naam van ZeeAlpen kreeg, naar de op de Noord-grens loopende keten van het Alpenstelsel, die menigvuldige vertakkingen in de richting der Middell. Zee afzendt en vele uitgestrekte en vruchtbare valleien heeft. De voornaamste rivieren van dit dep. zijn de Loup, Var en Paillon, aan den mond van welke laatste de hoofdstad, Nice, is gelegen. Het dep. beslaat een oppervlakte van 3740 K.M.2, bevolkt door 334.000 bewoners.
Het klimaat is in de nabijheid der zee, en in de valleien zeer aangenaam; hooger in het bergland is het ruw, met strenge en lange winters. Op de meestbegunstigde plaatsen worden wijn en olijven verbouwd; oranje-appelen, citroenen en vijgen zijn in overvloed voorhanden en van uitstekende kwaliteit; groote uitgestrektheden lands worden gewijd aan de tabakscultuur, en evenzoo aan de teelt van plantsoorten, die voor de bereiding van parfumerieën van belang zijn; in verschillende deelen van het dep. worden nog tamelijk uitgestrekte wouden aangetroffen. In de hooger gelegen streken wordt veel werk gemaakt van de schapenfokkerij, in mindere mate ook van geitenteelt, van welke dieren deze streken echter bijzonder goede soorten bezitten. Met zorg wordt werk gemaakt van den zijdeworm, en het houden van bijen is voor velen een middel van bestaan; aan mineralen is dit dep. niet rijk: een weinig wit marmer. De vischvangst (ansjovis, sardines, tonijn) houdt velen der kustbewoners aan de Middellandsche Zee bezig. Van zeer groot belang als bron van inkomsten is het drukke bezoek van vreemdelingen aan de kuststreek met haar heerlijk klimaat.