Aanteekening - van brieven, pakketten enz., welke men aan de post toe vertrouwt. De afzender krijgt dan een ontvangbewijs en heeft bij verlies of beschadiging recht op schadevergoeding. Bij gewone a. is deze beperkt tot f 25. Met aangifte der geldwaarde kan men zich verzekeren tegen schade tot ƒ12 000.
Behalve verzekering tegen schade kan doel der a. ook zijn ev. bewijs te kunnen leveren, dat het afgezondene aan den geadresseerde ter hand is gesteld. Ons B.W. spreekt uitdrukkelijk van kennisgeving per aangeteekenden brief in artt. 386a, 438a, en 1202; het Wetb. v. Kooph. in art. 82. De afzender van een aangeteekend stuk kan verlangen, dat hem een bewijs van uitreiking of een bericht, vermeldende de redenen, waarom de uitreiking niet heeft kunnen plaats hebben, wordt verstrekt. Bewijs van den inhoud der zending is echter door a. niet te leveren. Geld, bankpapier en muntpapier, edele metalen en kostbaarheden mogen niet anders dan aangeteekend worden verzonden.
Ook bij gebruik van andere openbare middelen van vervoer dan de post is aanteekening mogelijk en de verzender van geldswaardige zaken tot aangifte der waarde verplicht, (art. 96 K.). Wat de spoorwegen betreft, bepaalt art. 46 Algem. Regl. voor het Vervoer, dat geld en geldswaarde, waaronder begrepen zijn alle goederen, waarvan de waarde meer bedraagt dan ƒ 50 per kilogr., uitsluitend worden vervoerd als bestelgoed. De waarde moet worden aangegeven op de adreskaart; voor een hoogere som zijn de bestuurders van den spoorwegdienst niet verantwoordelijk. Boven den bestelgoed-vrachtprijs wordt voor het vervoer een premie geheven.