Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 15-06-2020

zweefvliegbrevet

betekenis & definitie

o. (-ten), door de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) vastgestelde onderscheiding voor geleverde zweefvliegprestaties.

(e) De minimum-eisen voor deze FAI-onderscheidingen zijn: zilveren brevet: afstandsvlucht van 50 km in rechte lijn, duurvlucht van 5 h en vlucht met hoogtewinst van 1000 m; gouden brevet: afstandsvlucht van 300 km in rechte lijn, dan wel zig-zag of volgens een driehoek over gecontroleerde keerpunten, duurvlucht van 5 h en vlucht met hoogtewinst van 3000 m. Daarenboven kan een diamant worden verkregen voor een afstandsvlucht van ten minste 500 km, voor een doelvlucht met terugkeer naar het startpunt van ten minste 300 km via één of meer gecontroleerde keerpunten en voor een vlucht met een hoogtewinst van ten minste 5000 m.

De brevetten met de daarbij behorende insignes worden in Nederland uitgereikt door de Koninklijke Ned. Vereniging voor Luchtvaart en in België door de Aéro-Club Royal de Belgique, beide als vertegenwoordig(st)er van de FAI. Zij hebben uitsluitend sportieve betekenis en geven geen enkele wettelijke bevoegdheid (→zweefvliegbewijs). Op 1.9.1980 waren 155 gouden brevetten waarvan 30 met drie diamanten aan Nederlanders uitgereikt.

< >