v./m., alle maatregelen waardoor echtheid, kwaliteit, samenstelling enz. van melk en daaruit bereide produkten worden gewaarborgd. (e) De basis voor de zuivelcontrole in Nederland is de Landbouwkwaliteitswet waarin de regeling en uitvoering van de controle nader is vastgelegd. Het Centraal Orgaan voor Melkhygiëne (COM) is de instantie, die het onderzoek naar en de controle op de kwaliteit van de boerderijmelk door de Regionale Organen voor Melkhygiëne begeleidt (→melkhygiëne).
Het Centraal Orgaan Zuivelcontrole (COZ) is de overkoepelende stichting van waaruit de privaatrechtelijke boter-, kaasen melkprodukten controlestations de feitelijke controle uitoefenen op de eindprodukten. Genoemde controlestations en ook het Zuivel Kwaliteitscontrole Bureau (ZBK) staan onder rijkstoezicht. Het COM en het COZ zijn instellingen van melkproducenten en van het bedrijfsleven. Ook het tuchtrecht, nl. het opleggen van boetes bij overtreding van de voorschriften, wordt door eigen bedrijfsgenoten uitgeoefend. De controle op consumptiemelk en consumptie melkprodukten (vla, yoghurt, pap, pudding, koffieen slagroom) vindt plaats door de Keuringsdiensten van Waren op grond van het Melkbesluit (Warenwet). In België gebeurt de controle door de →Nationale Zuiveldienst.