Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 15-06-2020

zilverui

betekenis & definitie

o. (-en), Allium cepa, door dicht zaaien klein blijvende ui; veel gebruikt als inmaakui.

(e) Zilveruien hebben een maximale doorsnede van 28 mm. Zij worden industrieel verwerkt door vergisting en inzouten tot een zuur produkt of door pasteurisatie tot een zoetzuur produkt. Ingezouten zilveruien vormen een typisch Ned. produkt, dat gebruikt wordt in tafelzuur, piccalilly, mixed pickles e.d. De vergisting heeft plaats in pekel (ca. 12 % NaCl), die een paar maal wordt ververst. Na zes weken wordt het zoutgehalte opgevoerd tot ten minste 15 %. Dit gezouten halffabrikaat is twee jaar houdbaar.

Zoetzure zilveruien zijn gepasteuriseerd in een opgiet die azijn, suiker, citroenzuur, zout (NaCl) en kaliummetabisulfiet bevat. Ook worden kruiden of een kruidenaroma toegevoegd. Het sulfiet heeft tot doel de uitjes wit te houden. Zoetzure zilveruien worden o.a. gebruikt in slaatjes. ➝ ui.

< >