Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Wijnsteenzuur

betekenis & definitie

o., 1,2-dihydroxy-1,2-ethaandicarbonzuur, COOH(CHOH)2COOH.

Van wijnsteenzuur zijn drie stereo-isomere structuren bekend: L(+) wijnsteenzuur, D(-) wijnsteenzuur en mesowijnsteenzuur (afb.). Mesowijnsteenzuur is optisch inactief, L(+)en D(—)-wijnsteenzuur zijn optisch actief maar kunnen samen een optisch inactief mengsel vormen dat druivezuur wordt genoemd. Rechtsdraaiend D(-)wijnsteenzuur komt als het kaliumzout voor in druivesap. Bij gisting van druivesap zet het zout zich, gemengd met gist, op de bodem van het vat af (wijnsteen). Linksdraaiend L(+)wijnsteenzuur wordt verkregen uit druivezuur. L(+)en D(—)wijnsteenzuur hebben een smeltpunt van 172 °C, mesowijnsteenzuur (antiwijnsteenzuur) smelt bij 140 °C.

< >