[Eng.], m. (-s),
1. volmacht;
2. bevel tot inhechtenisneming (in Groot-Brittannië);
3. patent, octrooi, waarborg voor fabrieksmerken;
4. veemceel;
5. bewijs van optie op aandelen;
6. (België) handelseffect.
Een warrant, doorgaans aan toonder luidend, wordt bij de uitgifte van obligaties of preferente aandelen verstrekt om het bezit van deze stukken aantrekkelijker te maken. Hij geeft de houder het recht een of meer nieuw te emitteren aandelen te verwerven ten laste van de onderneming die de warrants heeft uitgegeven, gedurende een bepaalde tijd (uitoefeningsperiode) tegen een vooraf vastgestelde prijs (uitoefeningsprijs). De warrant biedt de obligatiehouder de mogelijkheid om te participeren in toekomstige winsten die de gewone aandeelhouders ten deel vallen. In tegenstelling tot de optie, die recht geeft op reeds ter beurze uitstaande aandelen, geeft de warrant recht op nieuw te emitteren aandelen. Hoewel veel overeenkomst met converteerbare obligaties bestaat, is een belangrijk verschil dat de warrant los van de obligatie als een verhandelbaar conversierecht verhandeld kan worden. Bij uitgifte van obligaties met warrants kan de onderneming, evenals bij converteerbare obligaties, met een lagere rente volstaan, mits de beleggers aan de warrant waarde toekennen op dat moment.
De warrant is flexibeler dan een converteerbare obligatielening, omdat de warranthouder bij uitoefening van zijn recht nieuw eigen vermogen aan de onderneming verstrekt, terwijl de obligatielening, waaraan de warrant oorspronkelijk verbonden was, blijft uitstaan; bij conversie van een converteerbare obligatielening wordt de lening omgezet in eigen vermogen. Vanuit het standpunt van de belegger is de warrant flexibeler, doordat afzonderlijke verkoop mogelijk is.
In België is de warrant een handelseffect dat het mogelijk maakt op onderpand van in speciaal daarvoor ingerichte magazijnen onder de verantwoordelijkheid van gespecialiseerde firma’s gehouden goederen geld te lenen. De warrant maakt het mogelijk het in voorraden opgesloten vermogen te mobiliseren zonder het eigendomsrecht aan te tasten.
LITT. H.C.Wytzes, Ondernemingsfinanciering (3e dr. 1978); F.J.G.M.Cremers, De rol van de warrant als financieringsvorm voor de onderneming (1979).